Straotpraot

Hallo!
Wist je dat als je mensen begroet je hersenen oxytocine aanmaken? Dit komt door een stof bekend als het knuffelhormoon.

Wildvreemde
Gewoon even een praatje met een wildvreemde. Dat is misschien wel een van de aller menselijkste gewoontes die in deze huidige tijd onder druk staat.
We hebben meer communicatiemiddelen dan ooit en meer toegang tot informatie. Toch is er steeds meer eenzaamheid: 'dat noem ik "sociale armoede".

 

In 2016 trok ik voor het eerst de wijk Zuilen in. Een kan koffie, een klaptafel en een bord : ‘zin in een praatje?’ En streek ik neer naast de bushalte. Zo ontstond Straotpraot. (Straatpraat op zijn Utrechts). Met  steun van de sociaal makelaar Ed  kon ik echt van start.

 

In de loop der jaren breidde Straotpraot uit. Kwamen er stoeptegels in de wijk, (om elkaar eraan te herinneren om te zien naar elkaar.)  Hoorde je Straotpraot op radio Bingo FM. Was er een column in de daklozenkrant van Utrecht. Kon je ludiek biechten in de Straotpraotcaravan. Namen we deel aan congressen en podia. Om op te blijven roepen 'echt contact te maken met elkaar'.

 

Verder organiseerde we een groot buurtfeest, kregen we een eigen Straotpraotlied en ondersteunden we in coronatijd buurtbewoners met positieve post in de brievenbus. Steeds ontstonden er nieuwe verbindingen. Ook met  organisaties en andere initiatieven.

Verhalen
De afgelopen jaren verrasten mensen mij steeds weer als ze zich open opstelden. Deelden zij talloze, verrassende en indringende verhalen.

In 2021 verhuisde ik na 25 jaar weg uit mijn stadsie Utrecht en was mijn taak volbracht.

 

Door de vele ontmoetingen heb ik veel geleerd. Over mezelf en over anderen. Vooral dat menselijk contact zo belangrijk is! Dat iets anders kan zijn dan het lijkt. En dat we vooral meer gemeen hebben dan we soms denken.

Een moment van echte aandacht, al is dat een kletspraatje, maakt de samenleving een stuk positiever.

Hartzaken

26 september 2023

Dit is een van de vele Straotpraot ontmoetingen.

lees verder »

Waarom Straotpraot?

08 januari 2019
lees verder »